Tarihte Mısırlıların mayalandırma işlemini uyguladıkları ve ekşi hamurdan ekmek pişirdikleri duvar resimlerindeki kalıntılarla ortaya çıkmıştır. Burada dikkat çeken nokta ise, Mısırlıların göç esnasında ekşi hamurların daha fazla büyüyerek mayalandıklarını keşfetmeleri olmuştur. Yolculuk yaparken ekmeklerini pişirmek için gerekli fırınlar yanlarında bulunmadığından, taşıdıkları mayalar zaman ve ısı etkisiyle daha güçlü ekmekler yapmalarını sağlıyordu.
İlk olarak Mısırlıların kullandıkları yöntemler yüzyıllar içerisinde önce Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayıldı. Dünyanın her bölgesinde pişirilen ekmek çeşitliliği de zaman içinde artış gösterdi.
Amerika’nın keşfinden sonra Avrupa’da mevcut ekşi mayaların Amerika kıtasına taşındığı biliniyor. Amerika’daki zor kış şartlarında ekşi mayaların donmaması için fırıncıların mayaları daha ılık ortamda tutarak daha ekşi ve daha aktif tuttukları da diğer bir bilgi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle de San Francisco ekşi mayası dünyaca bilinen en meşhur mayalardan. Bu mayanın bu kadar güçlü olmasının ardında 1849 yılında kurulan günümüze kadar gelen ‘Boudin Sourdough’ isimli fırın bulunuyor. Hala kullanıyor oldukları mayalarının özel bileşenler içerdiğini ve özel sis soğutmalı ortamda muhafaza edildiğini belirtiyorlar.
Sonuç olarak söylenebilir ki ekşi mayanın tarihi geçmişi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Ticari mayaların ortaya çıkışından çok uzun zaman önce dünyanın dört bir yanında ekşi mayalı ekmeklerin yapıldığı bir gerçek. Üstelik farklı maya türleri ve fermantasyon yöntemleri kullanılarak yapılan ekmekler günümüzde de devam etmekte ve ekmek çeşitliliği her geçen gün artmaktadır.